ابزارآلات و تجهیزات تنظیم موتور

————–

ابزارآلات و تجهیزات تنظیم موتور

 

منظور از تنظیم موتور خودرو چیست؟

به صورت خلاصه سلسله کارهایی که وضعیت خودرو بررسی شده و باعث کاملتر شدن احتراق و افزایش کارایی آن می شوند را تنظیم موتور می گوییم. به مرور زمان تنظیمات خودرو دچار اختلال می شوند که برای رفع آن ها، میبایست مراحلی را جهت تنظیم  موتور ماشین انجام داد. مثلا:

روشن شدن چراغ چک خودرو، یکی از نشانه های بروز اختلال در تنظیمات موتور می باشد. خرابی سنسورهای خودرو، مشکل در ارتباط ایسیو، اختلال در سیستم ایموبلایزر و یا قطعی ارتباط سنسورها با کامپیوتر خودرو می توانند باعث روشن شدن چراغ چک خودرو شوند. جهت انجام تنظیم موتور ابتدا باید عیوب خودرو شناسایی شده و سیستم های سوخت رسانی و هوا و برق مورد بررسی قرار گیرند.

 

چگونه متوجه شویم که خودرو نیاز به تنظیم موتور دارد؟

موتور خودرو می تواند تحت عواملی همچون خرابی سنسورها و دریچه گاز و پمپ بنزین یا خوب کار نکردن آنها، و یا بروز اختلال در برق خودرو و خرابی قطعات و … خوب کار نکند و نیاز به تنظیم موتور داشته باشد. با مشاهده موارد زیر می توان گفت به احتمال زیاد خودرو نیاز به تنظیم موتور داشته و می بایست سریعا به یک تعمیرکار مجرب مراجعه نمود.

  • روشن شدن چراغ چک
  • مشکل در استارت خوردن خودرو هنگام روشن کردن
  • شنیده شدن صداهای غیر عادی از موتور خودرو
  • کاهش شتاب ماشین
  • ایجاد لرزش در داخل کاپوت خودرو هنگام درجا کار کردن ماشین
  • خروج دود سیاه از اگزوز هنگام گاز دادن
  • افزایش مصرف سوخت

پیدایش موارد بالا و موارد دیگر می توانند عملکرد خودرو را دچار مشکل کنند و در اکثر اوقات باعث روشنی چراغ چک خواهند شد. در مواجهه با چنین شرایطی می بایست بوسیله مراحل تنظیم موتور، عیوب بوجود آمده را شناسایی کرد و سپس شروع به رفع آنها نمود.

 

تنظیم موتور خودرو چه مزایایی به همراه دارد؟

مسلما با تنظیم موتور، مشکلاتی که برای خودرو بوجود آمده بودند برطرف خواهند شد و قطعات خودرو طول عمر بیشتری را بدست خواهند آورد و چندین فواید دیگر از جمله:

  • افزایش راندمان و کارایی خودرو
  • بهبود عملکرد خودرو
  • کاهش مصرف سوخت خودرو
  • کاهش سر و صدای موتور خودرو
  • افزایش طول عمر قطعات خودرو
  • عدم خروج دود سیاه از اگزوز خودرو
  • بهبود شتاب خودرو
  • کاهش هزینه های تعمیرات خودرو

زمان مناسب برای تنظیم موتور

نشانه هایی که در مطالب فوق ذکر شدند می توانند نشان دهنده یک اشکال در خودرو باشند و گاهی نیز زمان تنظیم موتور خودرو را نشان می‌دهند.

اینکه خودروی شمابه نظر برسد که هیچ مشکلی ندارد و بخوبی کار می کند دلیل نمی شود که عیبی نداشته و نیاز به تنظیم موتور نداشته باشد. پیشنهاد می شود که حدودا حداقل یک بار در سال تنظیم موتور را انجام دهید تا خودروی شما احیانا دچار مشکلاتی بزرگتر و پرخرج تر نشود و عمر قطعات خودرو افزایش پیدا کند.

کار تنظیم موتور یک کار تخصصی بوده و فرد تعمیرکار باید به دانش فنی و و روش اصولی تنظیم موتور مسلط باشد و اگر تنظیم موتور توسط یک غیر متخصص صورت پذیرد میتواند عواقب خیلی بدتری برای خودرو به همراه داشته باشد.

جهت بررسی مشخصات تجهیزات تنظیم موتور و همچنین تجهیزات تعمیرگاهی می توانید به قسمت فروشگاه سایت مراجعه فرمایید و تمامی تجهیزات همانند دستگاه پروگرامر ایسیو نگارخودرو را مشاهده و بررسی نمایید.

بازار کار تنظیم موتور خودرو

انجام تنظیم موتور، عملکرد و راندمان خودرو را افزایش می دهد و باعث کاهش مصرف سوخت خودرو و مزایای دیگر می شود. پس با این اوصاف، تنظیم موتور یکی از بخش های ضروری ماشین می باشد. بازار کار این شغل واقعا عالی بوده چرا که تنظیم موتور از بخش های مهم در معاینه فنی بوده که می بایست انجام شود.

جهت ورود به بازار کار این حرفه در ابتدا می بایست آموزش حرفه ای در این زمینه کسب نمایید. شما میتوانید در مراکز تعمیرگاهی یا نمایندگی های سایپا و ایرانخودرو مراحل شاگردی کردن را بگذرانید که مسلما زمان بیشتری خواهد برد تا کاملا مسلط شوید. و یا میتوانید در دوره های فنی و حرفه ای شرکت کنید که هم اصولی تر کار را یاد بگیرید و هم زمان کمتری را جهت آموزش دیدن صرف کنید.

خودروهای امروزی تقریبا همگی به سیستم انژکتوری و سیستم برق مجهز هستند و از آنجایی که در کشور ایران خودروها بیش از 20 سال مورد استفاده قرار میگیرند پس میتوان گفت که تعمیرات این خودروها کار هر کسی نبوده و متخصصان تنظیم موتور را طلب میکنند. بازار کار این حرفه به دلیل پیشرفت تکنولوژی ، تخصصی شدن و رفتن به سوی خودروهای انژکتوری به بازار خوبی در این زمینه تبدیل شده است.

 

مراحل تنظیم موتور خودرو

تنظیم موتور مراحل مختلفی را شامل می شود. اولین قدم باید مشکلات شناسایی شوند که اینکار توسط دیاگ زدن صورت می پذیرد. با دیاگ زدن نیاز خودرو به تنظیم موتور مشخص می شود. مراحلی که در تنظیم موتور صورت می پذیرند می توانند موارد زیر باشند:

بررسی ورودی ها و مقادیر سنسورهای خودرو با دستگاه دیاگ

بررسی و رفع کدهای خطای دستگاه دیاگ

بررسی خروجی اگزوز با دستگاه چهار گاز

بررسی سیستم برق خودرو (شمع ها و وایرهای خودرو) و تعویض آنها در صورت معیوب بودن

بررسی سیستم هوا و تعوبض یا تمیزکاری فیلتر و دریچه هوا در صورت نیاز

بررسی سیستم سوخت رسانی و تعویض فیلتر بنزین در صورت نیاز

بررسی انژکتور و سوزن انژکتور خودرو و شستشوی آن توسط دستگاه انژکتورشور در صورت نیاز

بررسی سنسورهای هوا و دمای هوا و شستشوی آنها در صورت نیاز

بررسی سلامت سوپاپ ها و رگولاتور سوخت

بررسی منیفولد هوا و دریچه گاز جهت نبود درز در آنها

بررسی سیستم خنک کننده

و….

 

تنظیم موتور خودرهای داخلی و خارجی

مراحلی که باید جهت تنظیم موتور خودرو صورت پذیرد تقریبا برای هر مدل خودرویی یکسان است و تفاوت خاصی با هم ندارند. یک متخصص تنظیم موتور حرفه ای می تواند بر روی هر مدل خودرویی از جمله خودروهای داخلی (پراید، پژو) یا خارجی تنظیم موتور را انجام دهد.

 

وسایل و تجهیزات مورد نیاز جهت تنظیم موتور

چه تجهیزات و دستگاه هایی برای تنظیم موتور مورد نیاز است؟

جهت انجام تنظیم موتور به یک سری وسایل و دستگاه هایی مخصوص مورد نیاز است که یک تعمیرکار متخصص خودرو می بایست آنها را در اختیار داشته باشد. این وسایل عبارتند از :

  1. دستگاه دیاگ
  2. دستگاه انژکتورشور خودرو
  3. دستگاه تنظیم موتور پنج گاز
  4. و…

ابزارآلات و تجهیزات تنظیم موتور به تعمیرکار کمک می کند که بتواند بازدهی موتور را افزایش داده و مصرف سوخت خودرو را کاهش دهد. تنظیم موتور خودروها به دو دسته ی تنظیم موتور خودروهای کاربراتوری (بصورت سنتی و بدون تجهیزات خاصی) و انژکتوری (با دستگاه ها و تجهیزات خاص) تقسیم می شود.

تنظیم کننده های خودرو های انژکتوری اکثراً الکترونیکی هستند و دلیل آن این است که در این خودروها ، از تعداد زیادی سنسور برای تنظیم کار کردن خودرو استفاده شده است. دستگاه دیاگ از جمله دستگاه‌هایی است که برای عیب یابی خودروهای انژکتوری استفاده می شود.

دیاگ و شستشوی انژکتور، تعویض سنسور های خودرو از جمله کارهایی است که یک تنظیم موتور کار باید انجام دهد. با ما همراه باشید تا با هر یک از تجهیزات تنظیم موتور آشنا شده و نحوه کارکرد هر کدام ارائه گردد.

 

 

1.دستگاه دیاگ

تقریباً خودروهای امروزی تماما سیستم انژکتوری هستند که مجهز به ایسیو بوده و کار آن ثبت عملکرد دستگاه های مکانیکی و الکترونیکی خودرو می باشد. به وسیله دستگاه دیاگ، می توان اطلاعات ذخیره شده در کامپیوتر خودرو یعنی ایسیو را استخراج نمود و عیب های موجود در خود را شناسایی و رفع کرد.

همچنین می توان میزان مصرف سوخت، نمایش مسافت پیموده شده و تنظیم درجه پاشش سوپاپ، را با دستگاه انجام داد. هر خودرویی را نمی‌توان با هر دستگاه دیاگی عیب یابی نمود و هر کارخانه خودروسازی، دیاگ مخصوص خود را دارا می باشد. معمولاً دستگاه عیب یاب دیاگ از چهار قسمت تشکیل شده است. اولین و مهمترین بخش دیاگ، کامپیوتر دستگاه است که وظیفه پردازش اطلاعات را برعهده دارد.

کابل های رابط دومین بخش دیاگ است که وظیفه اتصال ECU به دستگاه دیاگ را دارد تا اطلاعات منتقل شود. مترجم بین دیاگ و ایسیو را سخت افزار دیاگ نامیم که سومین بخش دستگاه است و آخرین قسمت دستگاه ، نرم افزار داخل دستگاه است که حکم رابط کاربری را دارد و به وسیله آن می توان اطلاعات را خواند. البته هر دستگاه نرم افزار مخصوص به خود را دارد.

نحوه کار با دستگاه دیاگ به این صورت است که ابتدا باید سوییچ خودرو باز باشد و سپس به وسیله کابل های رابط دستگاه را به ایسیو متصل نموده و نوع خودرو را مشخص نماییم. باید اندکی صبر کرد تا عملیات عیب یابی به پایان برسد و پس از آن ، دستگاه یک سری کدهایی را نشان می دهد که ترجمه و تفسیر این کدها به عهده تعمیرکار است. برای مشاهده مشخصات، لیست قیمت و خرید دستگاه دیاگ کلیک بفرمایید.

 

2. دستگاه انژکتور شور

انژکتور قطعه ای است در خودرو که سوخت را با قدرت و شدت به سیلندر خودرو و متناسب با نیاز موتور می فرستد و و عملکرد درست آن، کارایی خوب خودرو را در پی دارد. انژکتورشور یا سوزن شور دستگاهی است که برای تست، شستشو و سرویس انژکتور خودرو از آن استفاده می شود.

قطعات مختلف خودرو در گذر زمان دچار مشکلات می شوند که باید در مدت های معلوم سرویس و بازرسی شوند. انژکتور نیز از این قاعده مستثنی نبوده و هر از چند گاهی نیاز به سرویس دارد. سوخت های خودرو، ذرات ناخالصی دارند که در گذر زمان به دیواره های سوخت رسان ها مثل انژکتور رسوب کرده و باعث می‌شوند سوخت به مقدار مورد نیاز پاشش نکند. در این صورت با استفاده از دستگاه انژکتور شور، انژکتور خودرو مورد تست قرار میگیرد و در صورت وجود رسوب، رسوب زدایی توسط دستگاه صورت می پذیرد.

یکی از مهم ترین تجهیزات دستگاه انژکتورشور ، حمام اولتراسونیک است که پس از تست سوزن انژکتور، برای از بین بردن رسوب داخل انژکتور از آن استفاده می شود. زمانی که موتور خودرو دچار لرزش و کاهش قدرت می‌شود و یا مصرف سوخت خودرو افزایش پیدا میکند، احتمال اینکه انژکتورها دچار مشکل شده‌اند بسیار است.

دستگاه های انژکتور شور در مدل های متفاوتی وجود دارند، یک مدل از آنها به این صورت است که بدون نیاز به باز کردن انژکتور ها، امکان شستشو وجود دارد. عملکرد بهتر و بهینه موتور خودرو و افزایش قدرت موتور،کاهش مصرف سوخت از مزایای استفاده از انژکنور شوی می باشد. برای مشاهده مشخصات،  لیست قیمت و خرید دستگاه انژکتورشور کلیک بفرمایید.

 

3. دستگاه تستر ایسیو

با گسترش خودرو های انژکتوری، توجه به ایسیو شدت گرفته است ، چرا که همانند قطعات دیگر خودرو، به مرور زمان دچار اشکالات و اختلالاتی می شود که ناشی از عدم سرویس خودرو در مدت معین و… است. سنسور ها و عملگرها معمولا ECU را دچار مشکلاتی میکنند که باید در سریعترین حالت ممکن تعمیر شوند.

جهت اینکه تشخیص دهیم آیا ایسیو خودرو دچار مشکل است یا خیر، چاره ای وجود ندارد جز آنکه از تجهیزات مخصوص اینکار یعنی تستر ایسیو استفاده کرد که در اکثر تعمیرگاه ها و مکانیکی ها یافت می شود. برای استفاده از این دستگاه، می بایست ایسیو از خودرو جدا کرده و از طریق تستر که شبیه ساز خودرو است ، مورد ارزیابی قرار گیرد تا از صحت سلامت ایسیو اطمینان حاصل کرد.

این دستگاه برای تست کردن پارامتر های مختلف ایسیو و اعتبار سنجی مقادیر مختلف آن کاربرد دارد و شخص استفاده کننده از تستر ایسیو باید نحوه کار با دستگاه را بلد باشد و دوره تعمیرات ایسیو را طی کرده باشد. توانایی لاجیک آنالیزور، توانایی خواندن کد سوییچ از ایسیو، توانایی نمایش تغییرات سنسورها بر روی صفحه دستگاه، توانایی تست آی سی سنسور اکسیژن از قابلیت های ویژه این دستگاه می باشد.

تست هایی که به وسیله تستر ایسیو می شود انجام داد عبارتند از: توانایی نمایش عملکرد چراغ چک ، فن ها، انژکتورها ، تشخیص مشکلات سخت افزاری ایسیو ، نمایش میزان جریان مصرفی ایسیو ، تست سنسور دور موتور و توانایی تغییر سرعت خودرو . جهت مشاهده مشخصات، لیست قیمت و  خرید دستگاه تستر ایسیو کلیک کنید.